You need to upgrade your Flash Player This is replaced by the Flash content. Place your alternate content here and users without the Flash plugin or with Javascript turned off will see this. Content here allows you to leave out noscript tags. Include a link to bypass the detection if you wish.

 
  Więcrol


Więcrol

Opis rasy Chrolaise

CECHY CHARAKTERYSTYCZNE

Standard rasy

Standard rasy opisany jest w sposób szczegółowy w danych fenotypowych (to znaczy
widocznych) wspólnych dla zwierząt tej samej populacji rasowej.

Zwierzęta rasy Charolaise posiadają następujące cechy

  • białą sierść lub kremową, bez łat
  • błonę śluzową białą z lekkim zaróżowieniem
  • relatywnie małą głowę/krótkie szerokie czoło, raczej płaski profil/kark
  • prostokątny, przednia część głowy prosta i krótka, rogi okrągłe, białe, wydłużone, uszy średnie, chude z niewielka ilością sierści, duże oczy wypukłe, silne policzki, szeroki pysk
  • krótką szyję, mało obciążone podgardle
  • głęboką pierś/ bok zaokrąglony z widocznymi łopatkami
  • grzbiet poziomy i bardzo umięśniony,
  • lekko zatarty zarys bioder, które są bardzo szerokie jak i cały zad
  • Kuper o linii równej z grzbietową
  • ogon bez części wystającej, zakończony drobnym uwłosieniem
  • krótkie ale bardzo stabilne kończyny , bez przesadnej szczupłości jednak
  • skórę i sierść średniej grubości, ale bardzo delikatną

Atuty Charolaise

Jej zdolności matczyne: znaczna mleczność ( najwyższa u ras mięsnych), rozwinięty instynkt matczyny i troska o cielęta, 92% łatwych wycieleń Jej nieporównywalna zdolność wzrostu: wzrost ( średnio 1250 g/dzień dla samców) i zdolność hodowlana. Takie dobre wyniki udaj się osiągnąć ze względu na doskonałe zdolności trawienne. Łatwo adaptuje się do środowiska, ma zdolności odkładania zapasów tłuszczu co jest korzystne w okresie suszy (regiony suche latem) Powolność pozwala zaoszczędzić czas i zapewnia większe bezpieczeństwo hodowli, jest to zwłaszcza ważne przy przepędzaniu krów i ekstensywnym
systemie hodowli. 

Główne typy produkcji związane z rasą

Produkcja zwierząt beztłuszczowych Zwłaszcza byczków , zwierzęta młode (8 do 12 miesięcy) sprzedawane przy masie żywej 340 kg do włoskich lub hiszpańskich hodowli tucznych. Byczki Charolais są odbierane przez zagranicznych hodowców ze względu na łatwą adaptację do procesu tuczenia, szybkość wzrostu i zdolności żywieniowe (łatwość przekształcania w mięśnie pokarmu) Byki Charolais używane są też do hodowli w rasach wiejskich (Aubrac , Salers) wnoszą dobre dostosowanie i szybki przyrost. Produkcja zwierząt tucznych Byki, zwierzęta sprzedawane przy masie 420 kg w wieku 18 miesięcy mają średni przyrost około 1500 g/dziennie. Jałówki tuczone sprzedawane przy 360 kg w wieku 24 do 36 miesięcy Krowy reformowane , sprzedawane przy 430 kg (powyżej 4 lat: odnotowuje się coraz mniej krów starych, uznano, że wiek uboju powinien wynosić nie więcej niż 9 lat) Byki, samce wykastrowane , sprzedawane między 420 a 460 kg wagi ( powyżej 30 miesięcy) dostarczają mięsa pierwszej klasy.

W ŚWIECIE
Jeżeli we Francji produkowane mięso pochodzi ze zwierząt czystej rasy , nie jest tak samo w pozostałej części świata. Wszędzie mięso pochodzi ze stad mlecznych lub wiejskich, małego formatu, krów krzyżowanych z bykami rasy mięsnej dużego formatu. Na początku dwudziestego wieku, zagraniczni hodowcy byli pod wrażeniem dużej rasy białej, którą mieli okazję oglądać w czasie wizyt we Francji lub na zagranicznych wystawach, gdzie hodowcy francuscy przywożą swoich reproduktorów. Często przeprowadzają próby i potwierdza się , że rasa Charolaise ma najszybszy przyrost. Posiada jeszcze dwie inne zalety , mięso jest mniej tłuste niż mięso innych ras mlecznych lub ras brytyjskich ( aktualne dane). Produkty łatwo się promuje. Kraje będące wielkimi producentami mięsa zachęcają hodowców do wybierania czystej rasy, nawet w hodowli lokalnej, Charoiais jest obecna aktualnie w 70 krajach świata Związki hodowców charolais są zgrupowane w Charoiais International ( aby dowiedzieć się więcej patrz www.charolais-international.com  , oficjalna strona Międzynarodowej Federacji Stowarzyszeń Hodowców rasy charolais w świecie), jej nadrzędny celem jest ujednolicenie zarządzania książką Genealogiczną . We
wszystkich książkach znajdują się dwa rejestry pierwszy („Fuli French") zawiera bezpośrednich potomków zwierząt importowanych z Francji a drugi („Pure Breed") tych, którzy pochodzą z krzyżówek o minimalnej zawartości krwi Charoiais. Pogłowie zwierząt wpisanych do Księgi Genealogicznej każdego roku w głównych krajach:

EUROPA

  • Niemcy 2000
  • Belgia 500
  • Dania 300
  • Hiszpania 1500
  • Finlandia 250
  • Wielka Brytania 1500
  • Irlandia 8000
  • Włochy 500
  • Luksemburg 500
  • Portugalia 1000
  • Węgry FF 500, PB 3000
  • Holandia FF 1300, PB 8000
  • Szwecja FF 1300, PB 8000

AMERYKA

  • 40
    FFOOO
  • Brazylia
    150
    PBOOO
    FF500
  • Kanada PB 40
    000
  • Meksyk FF 1000
    PB 8000
  • USA FF 500
    PB50
    000

AFRYKA

  • Południowa Afryka 10000
  • Zimbabwe PB 800

AUSTRALIA 

  • PB 4000
    FF 100
  • Nowa Zelandia
    PB 1700
  • Oceania
    FF500
Copyright ©Wiencrol 2007 

REMONT MATERIAŁY BUDOWLANE     REMONT MECHANIKA PRECYZYJNA     WYPOCZYNEK NAD MORZEM

Realizacja telvicom.info